Witam wszystkich na mojej stronie internetowej. Jeżeli nie pasuje ci kolor skorzystaj z kolorowych kwadratów po prawej stronie, możesz również zmienić wielkość czcionki.
 
I jak tak można ???
Redaktor: Łukasz Podolski   
22.01.2008.

Witam!

Dziś na gadu-gadu dostałem taką oto wiadomość:

 


 

sylwia20:13:12Blagam, przeczytaj chociaz polowe i przeslij wszystkim na swojej liscie, to nie jest lanczuszek, po pierwszych 3 zdaniach bedziesz wiedziec o co chodzi: Przeczytaj uwaznie! Jesli usuniesz ten list... bedzie to oznaczac, ze naprawde nie masz serca. Czesc, jestem 23 letnim ojcem. Ja i moja zona mielismy razem cudowne zycie. Bóg poblogoslawil nas takze dzieckiem. Nasza dziesieciomiesieczna córka ma na imie Wandzia. Niedawno lekarz wykryl raka mózgu w jej malutkim ciele. Jest tylko jedna droga, aby ja ocalic ... operacja. To przykre, ale nie mamy dosc pieniedzy na operacje. "Epuls" i "Onet" zgodzily sie nam pomóc. Jedyny sposób w jaki moga to uczynic polega na tym, ze ja wysylam ten list do Ciebie, a Ty wysylasz go dalej, do innych ludzi. "Onet" sprawdza ile osób dostalo list. Kazda osoba, która otworzy i przesle list dalej , do co najmniej trzech osób, podaruje nam 32 centy. Prosze, pomóz nam ! jesli wyslesz ta wiadomosc do 11 osób, na Twoim profilu pojawi sie.....fajny

 


 

Oczywiście że jest mi przykro takiego dziecka, jednak jest kilka rzeczy w które nie wierze... po pierwsze w gg nie ma ukrytych żadnych ciekawych opcji, każdy ma tą samą wersje, nie ma żadnych "fajnych" dodatków, innych słoneczek itp. itd. Po drugie w akcje są zaangażowane onet i Epuls szukam o tym jakiejś informacji na stronach onet'u i nie mogę ich znaleźć, po trzecie dlaczego niby onet miałby dawać cokolwiek w centach... nie prościej by było w złotówkach.

Podejrzewam więc że to zwyczajne świństwo, ktoś po prostu bawi się uczuciami innych... nie wiem naprawdę jak może to robić... robić sobie po krótce jaja z ludzkiej tragedii. WSTYD.

PS. gg tej osoby to 1315244

 
Wygłupy od Adobe
Redaktor: Łukasz Podolski   
20.01.2008.

Polski odział Adobe popisał się zaiste piękną akcją marketingową, albo totalną głupotą i niekompetencją. Pokazał też jak traktują swoich przyszłych polskich klientów wprowadzając ich w błąd napisami na pudełkach z wersjami studenckimi. Początkiem stycznia pojawiły się informacje mówiące o tym że Adobe wprowadza, naprawdę rewolucyjne, wersje swoich produktów dla studentów. W ofercie tej pojawiły się programy Photoshop CS3 Extended PL, Acrobat 8 Professional i pakiety Creative Suite 3 Web Premium PL oraz Creative Suite 3 Design Premium PL. Wszystkie one są sprzedawane w atrakcyjnych cenach jednak bez prawa do wykorzystania w celach komercyjnych. Dwa pierwsze programy mają kosztować po około 175 złotych, natomiast pakiety Creative Suite (CS) kosztują odpowiednio po około 329 złotych. Co stanowi około jedynie 4% ceny zwykłych produktów.

Jednak po pierwszych informacjach zaczęły się pojawiać kolejne, coraz to bardziej restrykcyjne wykluczające studentów studiów zaocznych a licencja ma być ważna jedynie do zakończenia studiów. Wszystko to można znaleźć na stronie: www.adobedlastudenta.pl I nic nie było w stanie ich przekonać do zrezygnowania z owych restrykcji, nawet to że w innych krajach np. Wielkiej Brytanii studenci zaoczni nie są dyskryminowani oraz licencja jest ważna nawet po zakończeniu studiów.

Bystrzaki z Adobe zaczęli też sugerować iż od początku oferta miała być obarczona takimi restrykcjami czemu zaprzeczają zdjęcia pudełka na których wyraźnie jest napisane że studenci studiów zaocznych również mogą kupić sobie ten produkt.

Prawda jest taka że narobili sporo szumu wokół swoich produktów... może tylko o to im chodziło... kto wie :-) 

 
Dziwny konkurs UKS "MOSIR" JASŁO
Redaktor: Łukasz Podolski   
20.01.2008.

Dziś chciałbym napisać o nowo zorganizowanym konkursie UKS "MOSIR" Jasło na logo klubu. Nie wiem czy warunki uczestnictwa w konkursie miały dokładnie na celu to co opisuję, tak więc pragnę podkreślić że to jedynie moje przypuszczenia.

Przeglądając portal Jaslo4u.pl natknąłem się na taki oto news:

http://www.jaslo4u.pl/news.php?readmore=3206

Zainteresowały mnie w nim przede wszystkim dwie rzeczy:

1.  Nadesłane prace przechodzą na własność organizatorów i mogą być wykorzystane do różnego rodzaju publikacji

2. Dla zwycięzcy konkursu przeznaczona jest nagroda NIESPODZIANKA. Wręczenie nagrody nastąpi w dogodnym terminie, w siedzibie klubu.

Pierwszy punkt jest jasny i zrozumiały, wszystko co do nich wyślesz staje się natychmiast ich własnością. Oznacza to że później, nawet jakbyś nie wygrał nie możesz wykorzystać swojego projektu i jego elementów do innych celów, ONE NIE SĄ JUŻ TWOJE, a korzystając z nich najzwyczajniej kradniesz, w takim świetle zapis ten staje się po prostu żałosny, bądźmy jednak realistami i przyjmijmy że wygramy, czeka nas ta wspaniała nagroda "NIESPODZIANKA" która zostanie nam przekazana w "dogodnym terminie, w siedzibie klubu" termin ten to może być np. 1 Kwiecień 2008r., w grudniu po południu lub równie dobrze za 1000 lat o godz. 13.

Dodajmy też jasno z tego newsa na stronie Jaslo4u.pl nie wiemy dokładnie KTO jest organizatorem konkursu, wiemy że ma być to logo klubu UKS "MOSIR" Jasło, no bo przecież nawet na logo ma ten zapis zawierać... to rozumowanie logiczne, ale czy jest to rozumowanie prawne, nie wiem, ale przypuszczam że nie. Pomyślmy, czy ktokolwiek z klubu MOSiR umie w takim razie obsługiwać program Corel, szczerze w to powątpiewam. Ciekawi mnie też jak jest z legalnością, koszt programu Corel jest przecież większy niż zlecenie wykonania loga profesjonalnej firmie designerskiej. Co prawda można by używać testowej wersji 30 dniowej by przeglądać i wybrać pracę, ale i tak będzie potrzebna późniejsza obsługa loga, po tych 30 dniach, nie wiem też czy wersji testowej można używać do wykonywania komercyjnych prac. Tutaj wracamy do organizatorów, przypuszczam że wszystkie loga trafią do prywatnej firmy która pewnie wybierze najlepsze logo, a reszta przejdzie na ich własność... i będą mogli je wykorzystywać później w innych projektach za które otrzymają pieniądze, tezę tę potwierdza fakt że nic nie wiadomo o organizatorach konkursu, nic nie wiadomo o komisji konkursowej która ma wybrać zwycięską pracę, jej składzie i terminie prac.

 Szczerze powiedziawszy ten cały konkurs przypomina mi znane w branży fotograficznej "konkursy fotograficzne" charakteryzujące się pewnymi cechami powodującymi że stają się zwykłym naciąganiem. Stanowią one 95% wszystkich konkursów. Mają one tylko jeden cel zgromadzić dla ich organizatorów sporą bazę darmowych zdjęć za które w normalnych okolicznościach trzeba by wyłożyć niezłą kasę. W zamian dając bliżej nieokreślone w domniemaniu cenne nagrody które okazują się później tanimi chińskimi gadżetami. Charakteryzują się one następującymi hasłami:

- "można nadesłać dowolną liczbę fotografii"

- "organizatorzy przejmują prawa majątkowe do nadesłanych prac"  lub "wszystkie nadesłane prace przechodzą na własność organizatora"

- "uczestnik zgadza się na anonimową publikację zdjęć"

Można znaleźć w regulaminach takich konkursów wiele dziwnych zapisów, np. te które wypunktowałem w ogłoszeniu MOSiRu, co prawda nie dotyczą one bezpośrednio fotografii, ale grafiki komputerowej... tematy nieco zbliżone, prawa ?

Tak więc szczerze odradzam udziału w tym konkursie, nie warto przecież zostać wyrolowanym, prawda ?

No chyba że organizatorzy wyjaśnią te nieścisłości. 

 
««  start « poprz. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 15 - 21 z 82
RocketTheme Joomla Templates